Invitată, IULIA DELEANU, ROMÂNIA

CÂND CERUL ȘI PĂMÂNTUL ÎȘI VORBESC  

  • Expoziția „Peisaje orientale”, de Sorin Adam, la MICER – 

   „Peisajele orientale” ale lui Sorin Adam, pictor din generația ´90, cu numeroase expoziții personale și de grup în țară și străinătate, sunt rodul călătoriilor sale în Asia de Sud, Orientul  Îndepărtat și Mijlociu. Tablourile reunite sub acest generic, la Muzeul de Istorie și Civilizație a Evreilor din România (MICER), din Capitală, se reclamă din pictura de maturitate a lui Gaugain: luminozitate intensă, culori tari, interes pentru exotismExpoziție Sorin Adam la MICER – 1

; de altă factură decât fuga de civilizație a fauvistului dornic să descopere copilăria umanității. În India, Vietnam, Cambodgia, Sorin Adam e atras de adevărul gesturilor simple concentrând moduri de existență străvechi. Relația om-natură păstrează unitatea dintre regnuri, demult distrusă de societatea consumeristă; contrapondere la tehnologizarea noastră-cea-de-toate-zilele. Liniștea atitudinală, parte din peisaj, vine din legătura cu forțele cosmice. Totul – gândit din unghi actual.

   În același spirit e receptat peisajul israelian, focalizat asupra Ierusalimului – Orașul vechi. Coloristul face jocul între ocrul, oranjul zidurilor și negrul cu alburi din vestimentația tradițională: bărbați cu ștraml, țițit, talesim, copii cu perciuni și chipa. Portretistul simte că dialogul om-Divinitate nu poate fi descris. Bărbatul la Kotel e văzut cu spatele. Doar brațele îndoite lipite de piatră, în dreptul frunții, sugerează zbuciumul, suspinul, vibrând pe chipul fetiței de lângă el: copila simte că acolo se întâmplă ceva neînțeles și puternic. Privește în jur cu gravitate: primă lecție de viață. Există laitmotivul învățăturii sacre transmise din generație în generație. Două personaje la Kotel: dascăl și elev de heder. Dascălul stă aplecat, să fie la înălțimea prichindelului: convorbirea trebuie să fie de la egal la egal. Copilul, tratat ca adult, e stimulat să judece răspunsul cu mintea proprie. Pictorul prinde procesul gândirii proaspete: prime rânduri pe foaia încă albă. „Spre sinagogă”  – titlul altui tablou – pășesc tatăl cu doi fii. Toți trei – în port tradițional. Tatăl, cu sidur, trăiește în fortăreața interioară: credința. Unul dintre băieți are privirile întoarse în sine, celălalt scrutează lumea. În „Excursie cu școala”, Sorin Adam surprinde și exuberanța copilăriei studioase. Pretutindeni – atmosfera unică a Ierusalimului: simbioza între tensionat – tradusă prin norii alb-vineții, și seren – în depărtare, drumuri străvechi, prăfoase, de la galben pal la cărămiziu, verdele tare al pomilor însoțindu-le.

   Expoziția a fost deschisă de directoarea MICER, Carmen Iovițu. Președintele F.C.E.R., dr. Aurel Vainer, a caracterizat pictorul drept un ambasador cultural al Israelului în arta contemporană. Criticul și istoricul de artă Ana Maria Măciucă a schițat un portret Sorin Adam, discipol al lui Vasile Grigore,  cu „remarcabile viziuni cromatice”, expresivitate, echilibru între culori și forme. Sorin Adam a mulțumit conducerii Federației pentru găzduire. Au participat lideri ai F.C.E.R. și BBR, oameni de cultură.

IULIA DELEANU   

Un gând despre &8222;Invitată, IULIA DELEANU, ROMÂNIA&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s