POETA INCOMODA

Poetă incomodă şi inconfundabilă

De mult voiam să scriem despre Bianca Marcovici(n-22-iunie.1952,la Iaşi) şi acum ni s-a ivit prilejul,prin gestul amabil al autoarei de a ne trimite cu dedicaţie recentul volum Aburi de femeie .Avem în biblioteca personală cîteva dintre numeroasele ei producţii, menţionîndu-le fără o ordine cronologică, ediţie bilingvă Ţara extremelor (Muenchen ,1997), Amprente (Tel aviv,1999), Dincolo de paradis ,(Bucureşti,1959), Haifa zidurilor de sprijin ,(Iaşi,2000), Revolta sângelui (Tel Aviv,1992) ş.a…iar despre premii invităm cititorul să parcurgă fişa bibliografică din recentul volum.

De ce spunem că poeta Bianca Marcovici este incomodă în lectură şi inconfundabilă?

În primul rînd, pentru că ea are ceva de spus, rosteşte răspicat, nu se ascunde sub petale de trandafiri,ofilite,nici sub frunzele îngălbenite ale convenţionalismului.Fără a face o analiză a evoluţiei poetei,analiză pe care o lăsăm în seama criticilor şi istoricilor literari de profesie,vom trece la o lectură „step by step” a volumului apărut la Editura Haifa,în 2004, Aburi de femeie ,cu ochii de confrate între ale scrisului. Recunoaştem că ocolit profeţiile lui Adam Simantov şi Geo Vasile pentru a fi mai obiectivi,deşi, suntem convinşi, aceastea merită atenţie şi consideraţie. Cineva (şi anume Florin Mugur) spunea cu înţelepciune:”fugi de dedicaţii şi de prefeţe”. Deci să intrăm în subiect,”unde mă întorc dau de vocea mea interioară” spune poeta „arătându-ne oul lui Columb”

Este un curaj a spune ce gîndesc toţi poeţii. Dar ea continuă :”Nu o ascult, cu toate că instinctul mă aruncă la vale/uneori sunt plagiată/îmi aud vocea falsă”. Bianca Marcovici ne provoacă la duel cu ea însăşi.”Simtomul pierderii e-n mine/nu-l preţuiesc” Ne gândim la Bianca „luptătoare” cu viaţa,cu oamenii,cu Zidul Plângerii, spune că mă ademeneşte/mă linişteşte/ mă susţine”. Există o forţă a acestei poete pornită nu numai din singularitate, ci mai mult din istoria antecesărilor. În toate poemele din ultimii ani al autoarei abunda „evenimentul”,tensiunea cotidianului israelian,viaţa Cetăţii, al Oraşului Sfânt,îngrijorarea femeii, a mamei, a unui popor”ales” să-şi apere mereu existenţa. Există,pe de altă parte, un curaj al expresiei la această poetă remarcabilă în peisajul literar românesc, comparabil cu al Ninei Cassian şi Maria Banuş,”coapsa femeii ca un creier”,” înmuguresc aşteptîndu-ţi fructul”apoi inventarea unor cuvinte(uneori ,discutabile,de ce nu?)

Împrumutate din ebraică, din terminologia muzicală(autoarea e şi o bună muziciană).”Am vrut să pătrund în „Partidul Poeziei”, declară nemulţumită de ea însăşi Bianca Marcovici.Aceeaşi nemulţumire o favorizează,îi deschide mereu noi porţi de exprimare.Ea nu se lasă înfluenţată ,nu se rutineayă,mereu revoltată,mereu „poeta-poetă”,în cel mai bun sens,ea este o „neîmplinită” care ne interesează,cărţile ei nu zac în admiraţia nu ştiu nu ştiu cărui lector leneş.Să vedem ce spune Bianca Marcovici?Ce s-a mai întîmplat în lume,la Haifa,la Ierusalim,la Bucureşti (unde am avut ocazia s-o cunoaştem)la Iaşi…Fiecare carte a Biancăi Marcovici pare un „debut”, dar arată o continuitate-este modul de a privi realitatea şi propria condiţie de om, de scriitor de cetăţean, de fiinţă iubită şi iubitoare, există un fior caloric ce leagă masivul teanc al cărţilor sale. Încheiem aici o cronică din care cititorul ar trebui să reţină îndemnul:citiţi-o pe Bianca Marcovici.
Unde o găsiţi, în cărţi, în presa culturală de limbă română,oriunde. Merită.

Boris MARIAN din „REALITATEA EVREIASCA” BUCUREŞTI,septembrie 2004.

ABURI DE FEMEIE

Bianca Marcovici

Mai, 2004
Editura „Haifa”

coperta computerizată: Adam Simantov
ilustrare:”Acul de păr” de Auguste Renoir

Un gând despre &8222;POETA INCOMODA&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s