Invitat, G.Mosari, Israel

gm.jpg rimos@

G. Mosari

Politistul si detectivul

            S-a intimplat la Londra, tot anul trecut, isi incepu povestea turistul caruia toti ii spuneau Sasa, desi il chema Alex.
            In ultima seara de sedere in capitala Angliei, toti cei din grupul nostru am fost la teatru, urmind ca a doua zi, dimineata la 7, sa plecam spre aeroport ca sa ne intoarcem in tara. Dupa spectacol, pe la 11 seara, sau noaptea, cum vreti, am revenit la hotel. M-am dus in camera, dar cind am intrat mi s-a facut negru in fata ochilor: bagajele erau ravasite si chiar dintr-o privire fugara am vazut ca mi s-a furat un ceas desteptator – un model deosebit, curele de piele, o geanta. Evident, hotul a cautat dolari, lire sterline, dar n-a gasit, fiindca banii nu se lasa in bagaj. Pentru mine, era foarte clar ca furtul s-a produs in seara in care se stia ca intregul grup e la teatru si ca nu se mai pot face cercetari in prezenta noastra, fiindca plecam.
            Cum era firesc, am anuntat ghidul, el a vorbit cu cel de la receptie, a chemat politia iar in timpul de asteptare eu m-am plimbat prin hotel si am stat de vorba cu citiva salariati. La ora doua noaptea a venit un politist care m-a impresionat cu casca lui specific englezeasca, a luat loc pe un scaun in camera, a notat cele ce i-am povestit, iar la urma mi-a spus:
            – Ne vom ocupa de cazul dumitale, iar daca vom prinde hotul sau hotii, va vom comunica.
            – Nu-i nevoie sa va deranjati, i-am raspuns, fiindca cel care a fost in camera si a rascolit bagajele este ajutorul receptionerului de la hotel, dar a facut asta cu complicitatea omului de la receptie, care a primit unele obiecte.
            Politistul englez a ramas stupefiat si a intrebat:
            – Dar de unde stiti?
            – Inainte de a pleca din hotel, i-am raspuns, am presarat pe bagaje si in anumite locuri din camera un praf incolor care ramine pe piele si imbracaminte timp de citeva zile. Miinile ajutorului de receptioner si hainele lui au pe ele acest praf, in timp ce receptionerul are doar palmele prafuite.
Politistul a chemat in ajutor colegi de-ai lui, la hotel, iar la perchezitia pe care au facut-o impreuna, au gasit toate obiectele sustrase. Bineinteles ca hotul si complicele au fost arestati pentru ancheta.
Inainte de a pleca, politistul englez mi-a spus:
            –    Domnule, dumneata ar trebui sa lucrezi ca detectiv, la care eu i-am raspuns:
            – Pai asta si fac. Sint detectiv la Tel Aviv!
 

2 gânduri despre &8222;Invitat, G.Mosari, Israel&8221;

 1. Ultima oră, Tel Aviv
  articol [ ]
  în vremuri de război învinge poezia

  2006-07-29

  Bianca Marcovici şi G.Mosari premiaţi

  Colaboratorii noştri Bianca Marcovici şi G.Mosari au fost distinşi recent cu premiile literare “B. Fundoianu”(Benjamin Fondane) pentru poezie şi respectiv “ Mihail Sebastian” pentru proză, conferite de Asociaţia scriitorilor pentru îndelungata lor activitate încununată de succese.
  Poeta Bianca Marcovici, deosebit de apreciată pentru volumele ei de versuri, a mai fost premiată în Israel şi străinătate.
  G.Mosari, titularul rubricilor noastre “Lumea pe dos” şi « poşta juridică”, autorul mai multor volume de proză umoristică şi însemnări de călătorie, a publicat în cursul acestei luni, la editura “Saar” din Tel Aviv, primul său volum în ebraică” Lumea pe dos”.
  Ultima oră, Tel Aviv, nr.3494, vineri 28 iulie, 2006

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s