Ultima generaţie, primul val.antologie

poezie şi frig
 Ultima generaţie, primul val. Poezie.

Cele peste 300 de pagini cuprind “primul val”-83 de autori, într-o alegere care ţine, dincolo selecţia valorică, şi de un efort de a stabili o grilă de « cernere » a celor 15832 de membri, cît numără site-ul poezie.ro, cu paliere în diverse limbi, oferă un tablou divers, interesant. Amintim, pentru a crea cît de cît imaginea a ceea ce inseamnă o astfel de carte, cîteva dintre numele antologate :Geta Adam, Adi Cristi, Virgil Diaconu, Radu Herinean, Mihai Leoveanu, Liviu Nanu, Florian Silişteanu, Marius Marian Şolea, Alina Manole, Radu Herjeu, Angela Furtună, Bianca Marcovici, Liviu Ioan Stoiciu, Alexander Stoicovici, Constantin Paiu, Bogdan Geană, Zareh Arachelian ş.a.
Subscriem la cele scrise de Lucian Chişu în prefaţă, anume că nici o revistă de cultură şi nici un cenaclu literar nu pot atinge, ca amploare (aici ei, desigur, loc de discuţii nuanţate), dezbaterile de opinii de pe site care, aş spune eu, mai ales din acest punct de vedere poate fi, concomitent şi revistă şi cenaclu literar ». Dacă vorbim de punct de vedere « tehnic », motivele, cred, trebuie analizate, dincolo de diferenţa creată din start de “ calculator”, pornind de la un număr, dar şi de la “ grila de selecţie”. Aceasta, deocamdată (dincolo de discuţie despre « tabere » şi grupuri) «literare/ de opinie/ interese » ş.a. din lumea literară, care, la urma urmei, pot fi aplicate într-un anume mod şi la « lumea » de pe site ), la reviste şi, pe un palier asemănător, în mare, cenacluri este diferită de cea care funcţionează pe site- unde, subliniem, există un sistem de « cernere /Afişare pe site » cu reguli precise. Nu este vorba despre minimalizare/ depreciere a ceea ce se întîmplă pe site, ci de sublinierea unei diferenţe evidente.
Dar, în acelaşi timp, nu putem să nu remarcăm că de pe acest site sînt « propuşi » pieţei literare poeţi care pot face faţă oricărei « grile de selecţie », precum şi dorinţa unora dintre cei care s-au lansat în reviste( »pe cale clasică ») de a se supune ( şi) dezbaterii de pe site) adesea mai liberă de … « inhibiţii » decît cea din afara site-ului).
Una peste alta o astfel de antologie poate fi considerată cel puţin o propunere interesantă, iar lectura poate oferi cititorului o » excursie » aparte în lumea poeziei şi un prilej de meditaţie pe tema tipar-virtual care, la urma urmei, sînt « populate » cu aceste visuri ale noastre despre dragoste poezie şi frumos, Dumnezeu şi fericire, tristeţe şi angoase ş.a. indiferent de « haină », virtuală sau de hîrtie.
MARIUS CHELARU

Ultima generaţie, primul val, antologia, poezie.ro, cu o prefaţă ( « De la Turnul de fildeş la Farul poetic ») semnată de Lucian Chişu, Editura Muzeul Literaturii Române, Bucureşti

din ANTOLOGIA « POEZIA »
« Poezie şi frig, iarna, 2006, Iaşi »

 

 

 

 

Lasă un comentariu