Invitat, Solomon Marcus (fratele lui Marius Mircu (Z”L) din Israel)

 
 
 Scriitorul Marius Mircu s-a stins din viaţă în Israel, pe 4 septembrie, 2008. Fie-i memoria binecuvântată (z\”l). Îi aduc un omagiu poetic celui care a fost unul din cei mai prolifici scriitori din Israel, colaborator permanent la revistele din limbă română şi un reporter de mâna întâi, cum scrie el, „m-am născut reporter”:
CROITORUL DIN BACK!m-ai învăţat să cos cuvinte

să le visez

ani de zile,

cartea de căpătăi mi-a fost

\”Croitorul din Back\”!

Ca şi Beethoven

Percepi lumea şi frământările ei

Ca un compozitor de elită.

Ţi-ai păstrat mereu cuvintele de spirit

Pentru descoperi! rea

Pîrghiilor

Care au dus la antisemitism,

Anticultură,

Ţi-ai clădit un turn

nu de fildeş

Din cărţi – documente

Concepute, migălite,

Cu atâta dragoste

Cu atâta trudă!

Înţeleptule,te ascult

Ca pe un Umanist de pe insula Utopiei!

 2004

 

 

 Din cartile lui:

http://www.antiqbook.com/boox/she/000000000008159.shtml
http://www.librarie.net/autor/24366/Marius-Mircu

 

 

 

 

 I.C.R

Tel Aviv

Gabriela Ştefan

 

 

 

Invitaţie

 

În perioada 14-19 septembrie 2008, va avea loc la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Campus Givat Ram, cea de-a cincea ediţie a European Conference on Complex Systems – ECCS 2008  (http://jeruccs2008.org/conference-main).

Având ca moto cuvintele savantului Phil Anderson, laureat al premiului Nobel pentru fizică, More is different – a whole is different than the sum of its parts, conferinţa ECCS 2008 reuneşte personalităţi marcante ale lumii ştiinţifice mondiale şi îşi propune să reflecte „the state of the art” în domeniul sistemelor complexe, dar şi al aplicabilităţii acestora în fizică, biologie, bioinformatică, tehnologii ale informaţiei şi comunicării, precum şi în economie şi ştiinţele sociale.  

În cadrul acestui eveniment de anvergură, Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv vă invită, în perioada 18-19 septembrie 2008, la conferinţa-satelit intitulată A Complexity Application: Reconnecting the Science of the New EU Members to the World/European Science – the Case of Romania (http://jeruccs2008.org/node/672).

Conferinţa-satelit, organizată la iniţiativa domnului Profesor dr. Sorin Solomon de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, conference chair al ECCS 2008, îşi propune să ofere oportunităţi pentru integrarea cercetării româneşti în mediul ştiinţific european/mondial, în domenii interdisciplinare şi de interfaţă, prin implicarea cercetătorilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior şi de cercetare din România în proiecte comune cu parteneri străini, liantul cooperării fiind reprezentat de cercetătorii şi studenţii de origine română din diaspora.

Şi-au anunţat participarea personalităţi proeminente din România şi de origine română din străinătate, printre aceştia numărându-se:

·       Solomon Marcus, membru al Academiei Române;

·       Alexandru Balaban, membru al Academiei Române, profesor la Texas A&M University at Galveston, SUA;

·       Moshe Idel, membru al Academiei Israeliene de Ştiinţe, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim, unul dintre cei mai eminenţi cercetători ai misticii iudaice în general şi ai Cabalei în special;

·       Albert-Laszlo Barabasi, membru extern al Academiei Ungare de Ştiinţe, profesor şi director al Center for Network Science, Northeastern University din SUA.

·       Ilie Pârvu, membru corespondent al Academiei Române, profesor la Universitatea din Bucureşti;

 

Evenimentul se bucură de sprijinul Academiei Române şi al Preşedinţiei României, prin prezenţa domnului Dr. Cătălin Avramescu, Consilier de Stat, Cancelaria Prezidenţială.

 

 
 
 
 

 

 

 fragment

România literară Nr.34 din 31 August 2007


Drogul Loto 6 din 49 – de Solomon Marcus

În căutarea norocului
în fiecare săptămână, câteva milioane de români (suntem anunţaţi că vin mulţi şi din ţări vecine) participă la loteria „6 din 49”. Televiziunile, radioul şi presa transformă în „ştiri” ceea ce de fapt este publicitate pur şi simplu. în fiecare dimineaţă de duminică suntem avertizaţi că mai dispunem doar de câteva ore pentru a ne putea procura un loz care s-ar putea să fie „potul cel mare”. Horoscopul şi zodiacul (acesta din urmă, culmea ironiei, prezent la ore de vârf pe Canalul Cultural al TVR) apar cu o perseverenţă diabolică pe toate canalele de televiziune şi în toată presa, contribuind şi ele substanţial la întreţinerea unei mentalităţi favorabile jocului la loterie. Vine apoi seara de duminică, în care milioanele de cumpărători de lozuri urmăresc cu sufletul la gură rezultatul extragerii numerelor câştigătoare şi apoi, ca un blestem, aflăm că nici în săptămâna respectivă premiul cel mare nu a putut fi acordat. Parcă-l văd pe Grigore Vasiliu-Birlic interpretând pe binecunoscutul personaj al lui Caragiale, aflat sub vraja îmbogăţirii peste noapte la loterie.

De unde a pornit scandalul
Scriu aceste rânduri luni dimineaţă, încă de ieri seară se ştie că potul cel mare de peste opt milioane de euro, valoare fără precedent la „6 din 49”, a fost reportat pentru săptămâna viitoare, când el va deveni de aproximativ 10 milioane de euro. Creşte potul cel mare, creşte şi numărul jucătorilor, cresc şi veniturile Loteriei, care nu ezită să ne demonstreze cât de patriotică şi de umanitară este acţiunea ei, prin sponsorizări ale unor instituţii şi iniţiative dintre cele mai onorabile.
De multe săptămâni, în ciuda numărului mare de combinaţii jucate, nimeni nu nimereşte combinaţia câştigătoare. Pe un anumit canal de televiziune, seri în şir au fost organizate dezbateri pe marginea acestui „scandal”. De ce nu câştigă nimeni premiul cel mare? „Ghinion sau înşelăciune? Nu cumva sunt măsluite extragerile?” în presă citim despre „tunuri la loteria română”. Nu de multă vreme, conducerea Loteriei a fost destituită, descoperindu-se mari fraude, care au fost urmate de trimiteri în judecată, dar, ca în atâtea alte situaţii asemănătoare, nu ştim să se fi ajuns la un verdict. Dar şi acum, sub noua conducere, aflăm din presă că Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) a găsit, după 1 iulie 2006, nereguli în modul de comercializare a lozurilor, bugetul de stat fiind astfel serios păgubit cu sute de miliarde de lei vechi, reprezentând TVA datorată de către prestatorul serviciilor. Care o fi adevărul?

  (…) Ce caută în România, o ţară în care fenomenul sărăciei este încă unul de masă, un câştig la „loto 6 din 49” de milioane de euro? Nu este indecent? Nu ar fi mai bine ca el să fie înlocuit cu mai multe câştiguri de cel mult ordinul a două, trei sute de mii? Ştim de ce s-a ales varianta cu milioane: un premiu de milioane de euro atrage un număr mult mai mare de jucători, deci un profit mai mare pentru organizatorii loteriei. Sponsorizăm cu ei acţiuni umanitare şi culturale, spun ei; dar nu cumva preţul plătit pentru aceste sponsorizări este stimularea îndobitocirii unor mase de oameni, în locul educării lor? Nu cumva pierderea, la nivel naţional, este incomparabil mai mare decât câştigul realizat (chiar dacă din el se fac şi sponsorizări)?

Solomon Marcus
20.VIII.2007

2 gânduri despre &8222;Invitat, Solomon Marcus (fratele lui Marius Mircu (Z”L) din Israel)&8221;

  1. Are dreptate domnul profesor!.
    Lumea este condusa de o patura de idioti care nu vor intelege niciodata ce inseamna o probabilitate de 6 din 49(combinari de 6 din 49, aproape 14.000.000).
    Mai grav, ei nu vor intelege niciodata(si evident ca nu au nevoie de asta) paradoxul marchizului de Condorcet(si teorema lui Arow).
    Si aceasta ignoranta le va da mereu dreptul sa se considere legitimi fiind …alesi.
    Pana cand vor veni oameni in stare sa inteleaga lucrurile acestea, noi matematicienii ne vom izola in singuratatea noastra si ne vom bucura solitar de satisfactia pe care ne-o da intelegerea unor lucruri pe care ceilalti si le refuza.

  2. caramizi virtuale

    Repere
    Poetul Sandu David (z”l) s-a stins din viatza inainte cu vreo doi ani.
    Ultima sa carte antologica editata la Editura” Hasefer’ il
    recomanda cu prisosintza.Cartea se numeste „Timp fara
    trup”,talmacire si prezentare dr.Elena-Esther Tacciu si Sebastian
    Costin
    C^teva repere din aceasta ultima antologie:
    „Nascut la T^rgoviste in anul 1923,Sandu David a ajuns in Israel in
    anul 1944.
    A publicat in limba ebraica zece volume de versuri iar doua plachete
    de versuri i-au aparut si in limba rom^na:
    „Noptzi la paralela 32” in talmacirea Lianei Maxy
    si culegerea editatat la”Cartea Rom^neasca,in 1995, „Daca poezia
    mea…”publicata in traducerea lui Petre Solomon.A mai fost tradus in
    alte unsprezece limbi .A tradus in ebraica poezii din rom^na si
    franceza.A fost unul dintre intemeietorii”Uniunii Asociatiilor de
    Scriitori din Israel” ,al carei preshedinte a fost timp de 14
    ani,de asemenea a fost si Preshedintele Centrului israelian,
    PEN”timp de doua mandate.
    L-am cunoscut la venirea in tzara doar prin telefon.Avea o voce
    calda,putin metalica si ce e mai important nu m-a dus in eroare in
    nici un fel legat de posibilitatile editarii unei carti in Israel.M-
    a ajutat sa-mi editez cartea „Revolta S^ngelui” la Editura”
    Minimum” ,1992 !A fost primul meu indrumator . Mai tirziu l-am
    cunoscut la intilnirile scriitorilor de la Tel-Aviv.Cea mai
    importantza aparitie recenta mi s-a parut in acea de traducator
    al poetului Mihail Eminescu.”Luceafarul” in ebraica suna superb!
    Dintre prietenii sai devotati si cred ca nu ma insel in ai numi pe
    Alexandru Singer,Laurentiu Ulici,Georges Astalosh,Elena Esther
    Tacciu,Shaul Carmel, Felix Karoly,Sebastian Costin si altii.
    Dupa cum stiu, inainte de moarte a fost premiat de Uniunea
    Scriitorilor din Rom^nia in cadrul unei intilniri bilaterale ale
    scriitorilor din Rom^nia si Israel ,comentate mai pe larg de catre
    Uli Valureanu la vremea sa!
    In memoria POETULUI,modest,semanind cu o frunza uneori,aplecat din
    spate dar inalt aducind putin cu Sesto Pals, poet cu steaua
    asemanatoare, un ultim poem aparut acum in revista „Izvoare”,pag 72
    (revista asociatei noastre)
    Frunza
    Frunza m^ngiie linistea,
    Tremura ca un trup care cere dragoste.
    Noaptea str^nge frunza tare,puternic
    ,Cu m^ini patimase.
    Si m^na este uneori frunza,
    M^ng^ie si vibreaza si ea

    bianca
    adaugind o caramida virtuala

Lasă un comentariu