invitat, pictorul Romeo Niram


Arta si fizica in expozitia pictorului Romeo Niram, deschisa la ICR Madrid

Fizica lui  Albert Einstein si sculptura lui  Constantin Brancusi

Institutul Cultural Roman  din Madrid organizeaza expozitia intitulata „Brancusi: E=mc2”  a pictorului Romeo Niram, deschisa intre 16 Noiembrie si 12 Decembrie 2007, la sediul sau din C/ Marques de Urquijo, 47, 1o-dcha., 28008 Madrid.

Cu prilejul vernisajului din 16 noiembrie, ora 19:30, vor avea loc doua prezentari ilustrative. Dna. Prof. Dr. Maria Begona Fernandez Cabaleiro va interveni cu o prelegere despre arta contemporana, intitulata „Pictura si Sculptura: Spatiu si Volum”. Maria Begona Fernandez Cabaleiro este Doctor in  Istoria Artei, cu specializarea in Arta si Gandire Contemporana, precum si critic de arta,   membra a Asociatiei Criticilor de Arta din Spania (AECA), autoarea a numeroase studii publicate in revistele de specialitate din Spania, si membra a Comitetului Spaniol de Istorie  a Artei (CEHA).

Horia Barna, Directorul Institutului Cultural Roman din Madrid va face o prezentare insotita de proiectii semnificative, intitulata „Cosmogonia lui Brancusi”.

Pictorul Romeo Niram, evreu nascut in 1974, la Bucuresti, a studiat Pictura la Academia de Arte Frumoase din capitala Romaniei.

Pe langa activitatea artistica, pictorul Romeo Niram este implicat in mai multe proiecte culturale de promovare a valorilor romanesti si de creare de legaturi artistice si culturale intre Romania, Israel, Spania si Portugalia. Astfel, este fundatorul a trei publicatii de cultura romaneasca, printre care si revista de arte frumoase „Niram Art”, editata in Spania, in 4 limbi, care a primit, in iulie 2007,  premiul Miscarii de Arta Contemporana din Portugalia pentru cea mai buna publicatie de arta. La fiecare numar, revista Niram Art dedica sectiuni importante personalitatilor evreiesti de pretutindeni, dar cu precadere din Romania, ca de exemplu  Maia Morgenstern, Victor Brauner, Tristan Tzara, Paul Celan, Samson Flexor, Marcel Janco, Markus Muntean & Adi Rosenblum, Sorel Etrog.

Romeo Niram a avut expozitii personale in Romania, Turcia, Germania, Portugalia si Spania. Dintre cele mai importante opere ale sale le mentionam pe cele din seria „Eseu despre Luciditate”, din 2006 si din ciclul „Brancusi: E=mc2” din 2007.

Acest din urma ciclu reprezinta o apropiere indrazneata intre Constantin Brancusi  si Albert  Einstein, facuta de Romeo Niram pe panzele sale ce vor fi expuse la ICR Madrid. In eseul „Lectia lui Einstein”, criticul de arta Dan Caragea explica:

„(…) Chiar daca ecuatia E=mc2 , comporta o anume asimetrie, ideea transformarii masei in energie si a energiei in masa – conceptul masa-energie – este fundamentala in mai multe din tablourile lui Niram  ce vor fi prezentate in expozitia de la Institutul Cultural Roman din Madrid (Noiembrie – Decembrie 2007). Mai mult, as zice ca pentru artist, aceasta este insasi Legea Universului.

O gasim in Brancusi: E=mc2, I, adnotata pe masa de lucru, deasupra lui Narcis in insolitul coatelier (combinatie intre atelierul lui Brancusi din Impasse Ronsin nr. 8 si cel al pictorului), pe Poarta Sarutului („dezbracata” insa de motive, cu exceptia acelui „ou” al fuziunii, si fierastruita in genul Coloanei, metafora, la Niram, a spatiu-timpului), o regasim in Geniu, o banuim prezenta in „viitorul” numar al revistei „Niram Art” sau criptata pe portalul-covor din Brancusi: E=mc2, II , o citim limpede, dublata, pe suportul ovoidului din Inceputul Lumii, o privim, proclamata, in Cosmos, Die Gottesformel si Holograma, o simtim in „radiatiile” prezente in toate aceste tablouri si, mai ales, in clepsidrele Coloanei niramiene, „vecina” mereu luminii… Ea este Ecuatia!

Sa trecem acum la celalalt concept fundamental, cel al spatiu-timpului. Lumea, Universul, este cvadridimensionala, dupa cum aratase Minkowski, si, in aceasta Lume, Einstein aduce in discutie egalitatea dintre masa inertiala si cea gravitationala. Sistemele de coordonate la care ne-am putea raporta devin acum gaussiene (adica curbe), prin urmare: „Toate sistemele gaussiene sunt in esenta echivalente pentru formularea legilor generale ale naturii”. Acesta este principiul relativitatii generale. Intr-un astfel de cadru referential, corpul de referinta (sistemele de coordonate) se deformeaza, devenind o „molusca de referinta”, dupa insasi expresia autorului. Abia acum ne cutremuram la ideea spatiului sferic tridimensional (descoperit de B. Riemann) si ne dam seama ca presimtim forma acestui „paradox”: un spatiu de volum finit, dar care nu are limite (ca un tub). In teoria relativitatii generalizate insa, proprietatile geometrice ale spatiului nu mai sunt independente, ci conditionate de materie. Or, daca distributia materiei in Univers e uniforma (ignorand concentrarile locale), spatiul ar trebui sa fie sferic (cvasieliptic), ne spune Einstein. Cum distributia nu este local uniforma, atunci, local, spatiul real va fi cvasi-sferic. Asa se termina cartulia.

Fara prea mult ocol (si fara asprimea necesara fizicii), am putea spune ca aceasta imagine a Universului einsteinian este echivalata de Romeo Niram cu ovoidul brancusian, prezent, cu variatii sau succedanee, in majoritatea tablourilor expozitiei sale. Mai mult, am putea confirma-o prin teoria cosmogonica a belgianului Lemaitre (a „atomul primordial”), prin cea a ruso-americanului Gamow (big-bang-ul) s.a.m.d. Sursologia a fost, asadar, inversata abil de pictor.

Astfel, prin sinteza miturilor, a stiintelor milenare si a celor mai apropiate de noi, prin fulguranta sa intuitie artistica, Brancusi „ridica” stravechea geometrie (pastrata pe covoarele taranesti, de pilda) la puritatea geometriei riemanniene, „descoperind”, avant la datte, intaia forma a Universului (Inceputul Lumii e din 1916, dar e presimtit formal mult mai devreme). Iata cum, pentru Niram, ovoidul, Oul, devine chintesenta formala a micro si macrocosmosului.

Caci daca timpul isi pastreaza infinitatea, ne spune Einstein, spatiul tinde sa se inchida, desi nu are limite. Astfel, ecuatiile sale admit o structura metrica in care spatiul e hipersferic, pozitiv, inchis, in timp ce timpul ramane deschis, neafectand curbura spatiului. In Universul lui Einstein, materia se afla, la scara colosala, statistic, in repaos. Cosmogonia lui Brancusi nu pare sa o dezminta.

Brancusi „a reusit sa faca posibila desfiintarea contradictiei ce parea insolubila, dintre extindere spatiala si gandire” (V. G. Paleolog).

Or, demonstreaza plastic Niram, aceasta este si tulburatoarea lectie a fizicii lui Einstein.”

Mai multe Informatii despre Rome Niram: http://www.artmajeur.com/niram

Anexa: Afisul Expozitiei de la ICR MADRID

Informatii oferite de Eva Defeses,
PR Agent Romeo Niram


Defeses Fine Arts
Agentie PR

Reprezentant Movement for Contemporary Art, Portugal (MAC)
Reprezentant Niram Art Magazine, Spain
Reprezentant Romeo Niram

http://defesesfinearts.mosaicglobe.com/

6 gânduri despre &8222;invitat, pictorul Romeo Niram&8221;

  1. Draga Dna. Bianca Marcovici,

    Cunosc blogul Dvs si ii urmaresc activitatea. Este o onoare sa acceptati stirea propusa de mine.

    Cu stima,

    Eva Defeses

  2. Buna ziua,

    va multumim pentru publicarea comunicatului. Am dori totusi sa aducem cateva precizari: revista Niram Art este o revista de arte plastice, care publica, din cand in cand si poezie sau eseu. Si-a largit sfera catre lumea teatrului, atunci cand aceasta intersecteaza, cum este cazul Dlui Razvan Mazilu, artele frumoase (vezi spectacolul DORIAN GRAY).

    Revista Empireuma se autointitulzeaza de creatie literara. Sunt mai multe reviste de literatura in Spania care publica autori romani, ca sa nu mai vorbim de multimea de reviste literare de limba romana din afara tarii. Ne-am dori sa se puna acelasi accent si pe promovarea artelor si artistilor romani, ceea ce din pacate nu se face.

    Din titlul articolului publicat de Dvs, se intelegea clar ca este vorba de „artisti” romani, de asemenea din textul comunicatului.

    Dorim totusi sa subliniem ca Niram Art nu isi propune sa devina o revista de literatura, ramanand, asa cum sugereaza si titlul, in lumea artelor frumoase.

    Speram ca acest subiect va ramane clarificat,

    Cu multumiri,
    redactia Niram Art

  3. Buna ziua,

    va multumim pentru colaborarea Dvs. Am publicat cateva dintre poeziile trimise de Dvs. la paginile in limba romana din noul numar al Revistei Niram Art, si una dintre ele in traducere in limba portugheza. Pt numarul viitor avem deja un poem tradus in limba spaniola. Daca puteti, v-am ruga sa ne trimiteti si o fotografie si o prezentare biografica pt numarul viitor.

    Puteti citi revista online, in PDF la: http://romeoniram.mosaicglobe.com
    Speram sa va faca placere,

    Cu multumiri si salutari calduroase din Spania,
    redactia Niram Art

    COMUNICAT:

    COMUNICAT : Revista “Niram Art” – singura publicatie de arta din afara Romaniei care promoveaza in mod constant artistii romanii

    In ultimul numar: teatru si dans contemporan romanesc

    Ultimul numar al revistei “Niram Art”, aparut de curand in Spania, aduce o invitatie in lumea teatrului si a dansului contemporan romanesc, printr-o incursiune aprofundata in lumea cunoscutului artist roman Razvan Mazilu. Astfel, pe parcursul a 8 pagini ilustrate cu diverse instantanee din cele mai importante spectacole ale lui Razvan Mazilu, revista propune un interviu exclusiv cu marele artist, in limba engleza, realizat de Eva Defeses, o scurta istorie a celor mai importante momente din cariera sa si o cronica despre arta sa semnata de Bianca Andreea Marin. Coperta acestui numari, dedicat lui Oscar Wilde, il infatiseaza pe Razvan Mazilu, in spectacolul Dorian Gray, de la teatrul Odeon din Bucuresti.

    Redactorul sef al revistei, Mario Barangea, semneaza eseul critic “Ater Mundus” care dezbate modul unic de folosire a luminii in fotografiile artistului roman Bogdan Ater, stabilit in Spania: “Lumina ca mod de existenta pacificatoare este pusa sub semnul intrebarii de Bogdan Ater. La acest artist, amprenta misterului apasa mai greu decat cugetul pacatului, arta lui lasand urme adanci in lumina. Sunt urme care releva amintirea unor zone insidioase, de pericol si opacitate. Victimele lui suntem noi, privitorii, cei care incercam sa facem un contact plenar, de fapt cu noi insine.”

    Pictorita Cristina Oprea aprofundeaza in articolul “Cateva probleme ale formei” Ceramica de Cucuteni si trasaturile ei specifice, iar scriitoarea Aura Christi dezbate “religia viului” in articolul “Sortiti sa vada”.

    In Israel, Institutul Cultural Roman din Tel Aviv isi continua seria de evenimente culturale de exceptie, in aceasta primavara avand loc mai multe lansari de carti in limba romana semnate de scriitorii israelieni originari din Romania: Marlena Braester, Madeleine Davidsohn, Bianca Marcovici, Riri Sylvia Manor, Yosef Govrin. Poeme semnate de Bianca Marcovici se regasesc in “Niram Art” la paginile in limba romana, si in traducere, in limba portugheza.

    La sectiunea in limba engleza, prin eseul semnat de Raymond Roca, putem afla mai multe despre arta contemporana din Australia si despre una dintre cele mai de seama reprezentante, artista Jacky Redgate, iar scriitorul Catalin Ghita deschide orizonturi luminoase in arta misterioasa a lui William Blake.

    Paginile in limba spaniola ni-l aduc in prim-plan pe Oscar Wilde, intr-un articol ilustrat tot cu fotografii din spectacolul “Dorian Gray” protagonizat de Razvan Mazilu si pe pictorul romantic german Caspar David Friedrich. Criticul de arta spaniol Begoña Fernández Cabaleiro abordeaza conceptul de spatiu si volum in pictura si sculptura, trecand in revista principalele momente din istoria artei, asa cum a facut-o in conferinta “Pintura y Escultura: Espacio y Volumen”, pe care a sustinut-o la Institutul Cultural Roman din Madrid, in deschiderea expozitiei de pictura “Brancusi E=mc2” a pictorului Romeo Niram.

    Miscarea de Arta Contemporana din Portugalia (MAC) ne tine la curent cu cele mai cunoscute nume din arta contemporana portugheza: Teresa Mendonça si Porfirio Alves Pires in timp ce Nicole Blanco ne vorbeste despre “momentele pictate” ale artistului plastic Antonio Dulcidio.

    Revista “Niram Art” a intrat in cel de al treilea an de existenta si este singura publicatie de arta din afara Romaniei care promoveaza in mod constant artistii romanii, indiferent de aria de exprimare: pictura, sculptura, teatru, dans, fotografie. Disponibila pentru toti cei interesati de arta, in format PDF la adresa: http://romeoniram.mosaicglobe.com

    Niram Art Magazine
    Dirección: Calle Fátima Nº 28 – Bajo H, 28917 – Leganes, Madrid
    http://romeoniram.mosaicglobe.com

  4. Asociatia Culturala Mondiala
    a Evreilore Originari din Romania

    dr. Shlomo Leibovici LAIS,
    presedintele ACMEOR: Asociatia Culturala Mondiala a Evreilor Originari din Romania (ACMEOR) a luat fiinta in Israel, in anul 1980. Ea este persoana juridica (Amuta), aprobata de Ministerul de Interne si recunoscuta ca asociatie non-profit (Malcar) .
    ACMEOR activeaza, in principal, in cateva domenii: cultura iudaica, cercetare istorica, productie editoriala, colaborare in diverse domenii culturale cu institutii interesate din
    Romania.
    In ceea ce priveste activitatea culturala, asociatia organizeaza periodic seri pe teme literare, artistice, muzicale, evocari de teme si personalitati in context iudaic, inclusiv iudaismul din Romania; se organizeaza excursii pentru mai buna cunoastere a tarii, precum si calatorii in strainatate cu accent pe locuri de interes evreiesc. In cadrul ACMEOR functioneaza o biblioteca de imprumut cu 15.000 carti in sase limbi (romana, franceza, engleza, ebraica, idis si germana). Asociatia acorda burse si premii anuale (Premiul Nicu Palty, Premiul Kupferschmidt, Premiul Irina Gorun) pentru realizari deosebite in variate domenii ale culturii.
    In ceea ce priveste cercetarea istorica, ACMEOR strange material documentar in legatura cu trecutul evreilor din Romania. Este vorba de documente, fotografii, carti (inclusiv
    carti rare), afise, harti, manuscrise, ziare si taieturi de presa, casete audio si video etc. Materialele din arhiva ACMEOR sunt puse la dispozitia cercetatorilor interesati, intre ei
    numerosi universitari.
    Activitatea editoriala a asociatiei o exprima cel mai bine titlurile lucrarilor editate de sau sub egida ACMEOR si care pot fi consultate in pagina editoriala a webului nostru.
    In activitatea sa de cercetare istorica, Asociatia colaboreaza activ in Romania cu Arhivele Statului, Arhivele Ministerului
    Afacerilor Externe, revista „Magazin istoric”, Biblioteca Academiei Romane, cu alte institutii; se pun si bazele unei colaborari cu Centrul de cercetare istorica al Federatiei
    Comunitatilor Evreiesti din Romania.
    ACMEOR a organizat la Bucuresti prima Expozitie de carte
    israeliana in limba romana.
    Asociatia acorda anual – incepand din 1994 – Premiile de prietenie Romania – Israel unor personalitati din Romania active in actiunile menite sa dezvolte legaturile prietenesti
    dintre cele doua tari (laureatii Premiilor de prietenie sunt prezentati intr-o alta pagina a webului).
    Asociatia este deschisa tuturor evreilor originari din Romania – indiferent de locul unde se afla, de convingerile lor politice sau religioase sau de apartenenta la o organizatie sau alta!
    Sugestii, observatii – binevenite!

    Comitetul ACMEOR
    Presedinte: dr. SLOMO LEIBOVICI – LAIS, Tel Aviv, doctor in filozofie-istorie, scriitor, eseist, fost diplomat
    Secretar general: ing. STELIAN LOZNEANU, Tel Aviv
    Membri:
    – ing. MARCEL ABRAHAM, Tel Aviv, inginer chimist, importator – MARTHA BITTEL, Nathania, fosta editoare la Cartea
    Romaneasca – ing. MIOARA COHEN, Tel Aviv, fosta angajata la Televiziunea nationala israeliana – EDDY GROSMAN, Ashdod, ziarist,, agent vamal – ing. RAOUL HELLER, Tel Aviv, pensionar – SILVIA KRIEGLER, Givatain, directoarea Biroului de turism „All Meridians” – Tel Aviv – dr. IDEL LAZAROVICI, Tel Aviv, fost sef al Sectiei chirurgie din Spitalul Ichilov – SONIA PALTY, Tel Aviv, scriitoare, directoarea Editurii Papyrus
    – ARIE SCHAPIRA, Tel Aviv, presedintele Sinagogii Rav Gutman din T. A. – IEHOSHUA SCHECTER, Petah Tikva, expert contabil – ISRAEL STEIN, Tel Aviv, directorul Editurii si Bibliotecii Idish din T. A. – Avocat IZIDOR STEINBERG, Tel Aviv, juristconsult
    . . . . . . . . . . . . . . .
    Controlor: ARIE KUPFERSCHMIDT, Tel Aviv, expert contabil
    Comisia de cenzori: IACOB SCHERZER, Tel Aviv, si SHLOMO SITNOVITZER, Tel Aviv, fost presedinte al Asociatiei fostilor Assirei Sion din Romania.
    . . . . . . . . . . . . . . . . .

    LAUREATII PREMIILOR
    DE PRIETENIE
    ROMANIA – ISRAEL
    Laureatii Premiilor de prietenie
    Romania – Israel, acordate de ACMEOR unor
    personalitati din Romania care manifesta
    prietenie activa fata de evrei si Israel:
    Anul 1994
    –––
    ADRIAN DOHOTARU, secretar de stat la
    Ministerul Afacerilor Externe
    IOANA URSU, secretar general al Fundatiei
    „Magazin Istoric”
    Anul 1995
    –––
    Acad. prof. RAZVAN THEODORESCU, presedintele
    Asociatiei Culturale de Prietenie
    Romania – Israel
    Prof. dr. EDMOND NICOLAU, prim-vicepresedinte
    al Asociatiei Culturale de Prietenie
    Romania – Israel
    Anul 1996
    –––
    Dr. CRISTIAN POPISTEANU, presedintele Fundatiei
    si directorul revistei „Magazin Istoric”
    Avocat dr. C. VISINESCU, vicepresedinte al
    Asociatiei Culturale de Prietenie Romania – Israel
    A fost acordata si o mentiune scriitorului
    VICTOR BARLADEANU, secretar general al Asociatiei
    Culturale de Prietenie Romania – Israel
    Anul 1997
    –––
    Acad. VIRGIL CANDEA, vice-presedinte al Academiei
    Romane
    Prof. dr. GABRIEL STERMPEL, membru de onoare al
    Academiei Romane si director general al Bibliotecii
    Academiei Romane
    A fost acordate mentiuni de onoare d-nei MARGARETA
    BEDROSIAN, fosta directoare a Editurii „Cartea Romaneasca”,
    si profesoarei LIANA ALEXANDRU, compozitoare si
    vicepresedinta a Asociatiei Culturale de Prietenie
    Romania – Israel.

    ACTIVITATEA EDITORIALA
    ~~~ Imanuel – Lais,
    Dictionar ebraic-roman, Dictionar roman-ebraic

    ~~~ Z. Feurstein, ATS din Romania
    (in ebraica, cu rezumat in romana)

    ~~~ A. Feller, Chipuri, locuri

    ~~~ Theodor Herzl Tara veche, Tara noua/Altneuland,
    traducere de L. B. Wexler si Motzi Moscovici

    ~~~ Slomo Leibovici – Lais
    Lexicon evreiesc-sionist-
    national (in colaborare cu Moshe Maur)

    Lexicon – Notiuni, obiceiuri
    si sarbatori evreiesti – editie revazuta si largita

    Sabat – cununa creatiei (epuizat)

    Reflectii despre iudaism

    Intre legende si realitate (lumea hassidica)

    ~~~ Tania Lovinescu,
    Reversul unui zbor (poezii)

    ~~~ Moshe Maur,
    Istoria Israelului

    Israel – Geografie

    Israel – 30 de ani

    ~~~ Elena Esther-Tacciu,
    La umbra copacului (poezii)

    Amanunte despre cartile aparute in idish si ebraica
    editate de ACMEOR sau cu sprijinul asociatiei, vor fi
    publicate in editia din Septembrie a webului.

    BIBLIOTECA ACMEOR

    Biblioteca asociatiei este deschisa zilnic de duminica
    pana joi intre orele 9-13. Membrii ACMEOR pot lua cu
    imprumut carti in mod gratuit .

    Pot fi de asemenea consultate in sala de lectura a
    bibliotecii carti in diverse limbi care privesc pe evreii din
    Romania, creatii ale lor editate si aparute in Romania,
    Israel sau alte tari. Acest fond al bibliotecii poate fi
    consultat atat de membri cat si de nemembri ai asociatiei.

    Intrucat numarul locuin sala de lectura este limitat,
    cei interesati sunt rugati sa fixeze in prealabil, telefonic,
    ziua si ora cand doresc sa primeasca lucrarile in care
    sunt interesati.

    Sustinatorii ACMEOR

    Printre persoanele care sustin Asociatia si ale caror
    donatii permit desfasurarea a diferite actiuni se afla si
    prietenii nostri:

    – dr. Bruno TERCATIN, director proprietar al
    Societatii de turism „Valsole Viaggi” din Milano si al
    Societatii “Via Club” din Bucuresti, caruia i se
    …datoreaza existenta Premiilor de Prieteniei

    – Familia PALTY: Sonia PALTY si copiii ei
    Mihaela KLIEGER si dr. Adi PALTY, cei ce
    asigura Premiile Palty
    – Arie KUPFERSCHMIDT, revizor contabil,
    ziarist, ccccel ce asigura existenta premiilor de
    creatie in idis
    – Shoshana CARMEL, cea care asigura unele
    actiuni publicistice ale asociatiei

    ==========================
    Asociatia Culturala Mondiala a Evreilor Originari din Romania
    Intrarea Har Sinai 1, Tel Aviv 65816, ISRAEL
    Telefon 972-3-566-0165
    Fax 972-3-560-3311
    E mail: acmeor@ibm.net
    Web: http://members.tripod.com/~Acmeor/

    E mail: acmeor@ibm.net
    Web: http://members.tripod.com/~Acmeor/

Lasă un comentariu