ACASĂ la Iaşi, la Casa Pogor

p1000648.jpg şi eu pe aici…

„Zilele  Convorbirilor literare”

vorbeşte red.şef,  poetul Cassian Maria Spiridon
regretatul scriitor OCTAVIAN PALER e cu mana in ghips!
si eu in prezidiu…mai blonda putin
la lansarea cartii mele , putin blond cu mult farmec, editura HASEFER

2 gânduri despre &8222;ACASĂ la Iaşi, la Casa Pogor&8221;

  1. (LIFE, 16.00) BIANCA MARCOVICI – INTERVIU / Plecata in Israel din 1991, poeta Bianca Marcovici a revenit la Iasi cu ocazia zilelor revistei “Convorbiri literare”.
    (CUZANET, Iasi, 22 aprilie) – Astazi, 22 aprilie a.c., la Galeriile Pod Pogor Fiul, a avut loc cenaclul Uniunii Scriitorilor. In cadrul intilnirii, poeta Bianca Marcovici a citit din creatia personala versuri aparute in antologii de poezie din Israel.
    Reporter: – De 14 ani sinteti plecata in Israel. Cum arata Iasul acum? S-a schimbat ceva la orasul celor sapte coline?
    Bianca Marcovici: – Intr-adevar, sint 14 ani de atunci, cind pe 13 ianuarie 1991 a trebuit sa plec in Israel. M-am intors plina de amintiri legate de Iasul acesta atit de drag mie. Nu s-a schimbat nimic, oamenii sint aceiasi, la fel de calzi si de spirituali. Atit de mult ma bucur ca mi-am reintilnit prietenii de o viata ! Sint foarte emotionata, cind pleci dintr-un loc in care ai prins radacini este foarte greu, si atunci cind revii, simti cumva un fel de teama, nu stii daca cei dragi tie au ramas la fel, daca locurile s-au schimbat. Am descoperit cu mare placere acelasi Iasi pe care il cunosc de o viata si aceiasi oameni.
    Reporter: – Poeziile dumneavoastra sint foarte caustice, in marea lor majoritate judeca regimul communist care a fost in Romania. Ajungeti la un moment dat sa-l numiti pe Ceausescu “mamaligar nociv”, intr-una din poezii…
    Bianca Marcovici: – – Este adevarat, perioada aceea a fost foarte neplacuta pentru toata lumea, dar paradoxal, am foarte multe amintiri frumoase de atunci. Nu am sa uit niciodata iesirile cu dragii mei prieteni la Casa Pogor, unde mincam tochitura si faceam glume pe seama personajului acela ridicol. Trebuia sa avem grija sa nu fim auziti, altfel… In poezia «Mamaliga si caviar» amintesc de acele vremuri, de greutatile pe care le aveam ca oameni de cultura. Bine ca totul a luat sfirsit. Daca nu exista libertate de exprimare, nu ai nimic, iti poti lua adio de la titulatura de om.
    Reporter: – La intilnire a fost prezent si sotul dumneavoastra. Cit de importanta este familia in viata unui artist?
    Bianca Marcovici: – Familia este foarte importanta in viata unui om, fie el maturator sau Doctor Honoris Causa. Vedeti dumneavoastra, niciodata nu am putut sa ma imaginez altfel decit impreuna cu familia, care m-a sprijinit mereu. Nu pot decit sa ma bucur de oamenii pe care ii am in jurul meu si sa le multumesc pentru fiecare clipa pe care mi-o ofera proximitatea lor.
    Reporter: – Cit de reprezentata este Romania in Israel, din punct de vedere intelectual?
    Bianca Marcovici: – Israelul este locuit de foarte multi intelectuali romani, de origine evreiasca, care s-au stabilit acolo dupa Revolutie: profesori universitari, doctori, scriitori. Avem multi romani in Israel care, desi sint departe, se simt in continuare legati de locul din care au plecat. E senzational sa vezi cit de mult te leaga departarea de pamintul pe care il iubesti, de locul in care stii ca traieste majoritatea prietenilor tai. Cind simt ca imi este dor de Romania incep sa scriu poezii, dar nimic nu se compara cu prezenta aici. / Angela Ciubotariu

Lasă un comentariu