o seara literară relatată de Mirel Horodi

  Bianca , Mirel Brates, Zoltan Terner, Rodica Grindea

in fotografia de mai jos

 seara literara

Seara literara la Tel-Aviv: Bianca Marcovici
comunităţi [ Scriitori din Israel. ]
o seara literara festiva dedicata lansarii volumului de poezie „Aburi de femeie” de Bianca Marcovici
de Nicole Pottier [NMP]

2004-11-27  |     | 

(Corespondenta de la Mirel Horodi )

Joi 25 noembrie Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana a organizat la Casa Scriitorilor din Tel-Aviv o seara literara festiva dedicata lansarii volumului de poezie „Aburi de femeie” de Bianca Marcovici si volumului de eseuri „Omeneste vorbind…” de Zoltan Terner.Scriitoarea si publicista Rodica Grindea a afirmat ca volumul „Aburi de femeie” este o incercare de autoexplorare sincera in care putem remarca o maturizare a gandirii si a metaforei, un dialog cu adolescenta, o demitizare a ideii de cuplu, o afirmatie fara echivoc a apartenentei la evreitate. Cateva din poeziile Biancai Marcovici au fost recitate de Felix Caroly, apoi poeta a citit un poem din volumul antologic aparut recent la editura Hasefer sub titlul „Putin blond, cu mult farmec”.
Pe eseistul Zoltan Terner l-a prezentat intr-o expunere exhaustiva criticul literar dr. Iosef Eugen Campus. Criticul, care a marturisit ca este prieten cu autorul, il defineste pe Zoltan Terner ca pe un „copil etern”, un adolescent septuagenar, cu o curiozitate nestavilita, indreptata spre lumea inconjuratoare. Desi eseurile trateaza un mozaic de probleme, de la prietenie si dragoste la critica literara si plastica, lucrarea este unitara, exprimand un „credo” al autorului. Principiile care il calauzesc pe Zoltan Terner sunt mirarea, bucuria, dragostea, si sacrul care-si gasesc expresia in rugaciune si poezie. Conceptiile iudaice au de asemeni un loc important in eseueri. De fapt scrisul este ceea ce il reprezinta in esenta pe autor, care ofera cititorului o lucrare enciclopedica, scrisa intr-o limba vie, fara pretiozitati. Marica Terner, sotia autorului, a citit fragmente din eseul „Despre soiurile de oameni”, iar autorul a citit un fragment din eseul „A scrie”, scurt tratat de teoria literaturii, ambele texte reprezentative pentru gandirea si modul de exprimare a eseistului.
Moderatorul serii, romancierul Mirel Brates s-a referit la deplinatatea artistica a poetei. Programul muzical a fost sustinut de violonista Ila Lipschitz.
in newsletter „Buna dimineata, Israel!”
Anul Vl, nr. 350, vineri 26 Noiembrie 2004

2 gânduri despre &8222;o seara literară relatată de Mirel Horodi&8221;

 1. Mi-am amintit astazi si de Mircea Gorun (z”l). Ghinionul face ca fiica lui a murit la nasterea unui copil, undeva in Canada! Poetul a instituit un premiu pentru poezie, in Israel, pe numele fiicei sale! Eu am reusit sa-l primesc in una din serile Asociatiei Scriitorilor din Israel!
  Va postez citeva date preluate de pe google despre scriitorul care a editat si niste „caiete literare” pentru multi scriitori din Israel si ca sponsor:

  „Mircea Gorun (Marcu Grunberg)
  – originar din Barlad.
  In 1987, face Alia. De profesie tipograf.
  Este tatal poetei Irina Gorun Bercovici – matematiciana apreciata, in mod deosebit, de Grigore Moisil. Din dragostea fara limite pentru literatura, a creat minirevista „Pro si contra”, ” Caietele literare Menora”, tulburatoarele Mape de grafica, in care include unele dintre cele mai frumoase creatii literare.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s