Invitat Marcu Simionovici

Yad VashemThe International Institute for Holocaust Research

Day Symposium on

 

The Holocaust in Romania

Revisiting Research and

Public Discourse

 

Thursday, 29 October 2015

in the Yad Vashem Auditorium

Har Hazikaron, Jerusalem

 

 

Buna Seara,

Am primit acum aceasta invitatie…(AMIR… LEGAT DE HOLOCAUST) n.m

Este ceva…numai pentru istorici ?!? Numai pentru cei alesi?!?

Cam toate aceste initiative…ofera BAMA,  podium pentru oamenii casei!

Regret ca nu voi putea participa. Ca sa le spun ca nu s-a schimbat, mai nimic, de atunci, 1996, cand am propus la Televiziunea Educativa din Israel, pentru prima oara in Israel, sa facem un film pe ceea ce ne doare…Si pentru prima oara, in Israel dar si in lume s-au facut filme despre acest subiect…Si au fost „Transnistria –iadul”, apoi „Cine i-a numarat?”, „Ceea ce ramane…”(A.Apellfeld), „Czernowitz din inima mea”, „Adevarul din pamant va striga!” si „Pogromul de la Iasi-intre adevar si minciuna”…Ca si atunci, chiar si acum, ni se spune , reproseaza :…”Ce a fost Holocaust in Romania?”…”Iar un film despre voi haromanim?” (atunci cand la Conducere am cerut mandat pentru filmul despre Czernowitz), ca sa nu mai spun ca am adus finantare -67.000 $ de la Organizatii Internationale (!?!), iar nu de mult la sedinta de la Asociatia Scriitorilor israelieni de limba romana –din 12 oct.crt.-Yohanan Singer, din partea AMIR (!) ne-a apostrofat…”ia uitati-va la astia au avut si ei 58 de victime ale Holocaustului la Bucuresti si se lauda” …! Ma surprind foarte mirat de toata acesta reprezentatie despre Holocaust, despre cine a suferit mai mult? Este adevarat ca nu se stie prea mult despre acest Holocaust uitat, ca nu se doreste a se cunoaste despre acest subiect…Si totusi filmele noastre au fost de foarte multe ori difuzate la TV., au primit premii la numeroase festivaluri, si intalniri internationale, iar eu si Z.Terner am fost onorati cu presigiosul premiu al lui Bnei Brith Internatinal pe anul 1999. Eu personal am fost marcat de cele aflate din vasta literatura de cercetare a acestui subiect. Iar munca intensa pe care am depus-o la documentarea, pregatirea si, mai ales, de ceea ce am trecut la filmarile din Ukraina si la Iasi in Romania, activitatea noastra la montajul si sonorizarea materialului filmic, au agravat trauma celor aflate despre Holocaust..Am cautat sa fac  cunoscute aceste framantari, in cartile publicate (din banii mei), „MALL” si „DOVADA”. Ma gandesc ca ar fi fost, chiar, util ca ceste carti sa fi fost traduse in limba Ivrit, poate astfel, s-ar fi putut sti , cunoaste ceva mai mult adevar despre acest subiect.Poate ca A.M.I.R. ar putea contribui la acest proiect !?! Acum cand, se mai aud destule interventii de negationism ale Holocaustului- in Romania (Coja, Dan Sova, s.a.) ar fi poate util, un efort general de combatere ale acestor minciuni… Si mai putin folositoare disputa..de genul „cine a suferit mai mult?”

Nu crede conducerea A.M.I.R. ca ar fi de dorit sa ne lamurim noi, sa putem sa ne spunem parerea, sa venim cu un punct de vedere propriu asupra acestui subiect dureros pentru noi toti Evreii originari din Romania! Si cei de la Cernauti, si cei de la Dorohoi, si cei de la Iasi, si cei din Transilvania, si din Moldova, si din Basarabia, da chiar si noi cei din Bucuresti ?

Intalnirile dintre specialistii in istorie, sunt foarte importante. Ei isi publica lucrarile in Reviste de specialitate, publica carti bazate pe serioase cecetari, si studii…Dar si noi specialistii in film documentar, scriitorii si  ziaristii avem un intreg tezaur de informatii care pot intregii acest subiect, aceasta tema…

Cu cele mai bune ganduri si urari de succes,

Marcu Simionovici, redactor si producator, pensionar al Televiziunii Educative din Israel.

P.S. pentru cei interesati, cele 6 filme amintite mai sus, se pot viziona pe You Tube, pe computerul personal…

 

Lasă un comentariu