victor bărladeanu (z”l)

From: Barladeanu [mailto:barladea1@ Sent: Monday, January 15, 2007 11:22 AM
 

Victor Barladeanu

 (1928 – 2007)

    Publicist, scriitor, dramaturg, poet – si-a inceput cariera literara de pe bancile liceului publicand la RAMPA si ECOUL interviuri, eseuri, cronica teatrala. Una din foarte tinerele promisiuni ale reportajului, cu deosebita deschidere culturala si stapan pe cateva limbi de larga circulatie a fost trimis la 21 de ani corespondent al Scanteii la Moscova si de acolo in Coreea primei conflagratii a razboiului rece. A trimis corespondente de front si a publicat cateva carti de reportaje. A fost martor ocular ale primelor momente ale destinderii din 1955 de la Geneva si Helsinki.

       Impresionat de cuceririle stiintei contemporane, de primele zboruri in Cosmos, a publicat, in spiritul epocii, cateva romane stiintifico-fantastice in care a transpus moravurile prezente observate cu acuitate in fantasticul tehnologic al viitorului ca: Operatia Psycho, Gheata de Foc, Exilatul din Planetopolis.   

     Desi imprejurarile l-au constrans sa-si urmeze vocatia in cadrul pe care l-a simtit sufocant al presei comuniste, conformandu-se contrar vointei sale directivelor functionarilor culturii si propagandei, in romanele sale publicate tocmai in trista perioada de „inghet” cultural ” Cei care cauta, cai care gasesc”, ” Peisaj cu mori de vant” isi exprima mai aluziv sau mai direct dezamagirile provocate de sistemul represiv, speranta in comunicarea sufleteasca dintre oameni de diferite opinii si credinte.

     Cariera teatrala inceputa cu piesele „Dansatoarea, gangsterul si necunoscutul” si ” Orasul fara istorie” reprezentate si apreciate de critica, a fost continuata cu piese scurte, intr-un act, parte prezentate la Radio si la Televiziunea Romana. Spectacolele de estrada ” Nu aduce ziua ce aduce noaptea” si „Cosmodromul veseliei” sant o continuare fireasca a carierei de dramaturg.

      Dupa plecarea copiilor in Israel, in perioada anilor 80, are o activitate bogata  de conferinte si publicistica in cadrul Comunitatii Evreiesti, – la redactia „Revistei Cultului Mozaic” si in cadrul spectacolelor organizate cu ocazia diferitelor sarbatori.

      Dupa 1989 isi incepe activitatea publica punand bazele Asociatiei Culturale de Prietenie Romania-Israel al carui secretar general a fost pana la sfarsitul vietii. A fost promotorul apropierii si dialogului dintre culturi si a tolerantei. Tot acum ii apar si creatii lirice originale care fusesera condamnate la „sertar” in perioada dictaturii ca : ” Orologiul scufundat”, oratoriile „Galaxia Memoriei (Auschwitz)” si „In Memoriam Fundoianu”.

    A fost decorat cu ordinul Meritul Cultural in grad de ofiter si laureat al premiului ACMEOR.

   S-a stins din viata in ziua de 5 ianuarie 2007 si a fost inmormantat in 8 ianuarie la cimitirul Giurgiului din Bucuresti.

e-mail primit pe adresa personala prin amabilitatea    fiului sau!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s