INVITAT, SCRIITORUL RAUL ANCEL

Africa de sud

Note social politice

Punct peste Sud Africa.

Povestea Africii de sud începe pe la 1300. Portugezii o descoperiseră că era pe drumul spre Indii.

Dupa 1400 cu Bartolomeo Diaz si nu mult dupa aceea cu Vasco de Gama harta Africii de sud a fost întocmită și a devenit parte din drumurile pe mare spre Indii.

De ce s-a numit capul ‘bunei speranțe’ nu am aflat. E poate un pleonasm. Speranțe rele nu există în afară de aceea cu găina din curtea vecinului (care speri să moară și să rămâneți amândoi flămânzi).

Eu personal cred că era speranța că vor ajunge teferi in Indii.Africa nu prea interesa pe nimeni.

De 5 ori mai mare ca România si de vreo 50 ori mai mare ca Israelul SA(sud Africa) este (sau mai bine zi era) o țară deosebit de bogată.

Olandezii nu puteau accepta ca drumul spre Indii sa fie vămuit doar de portughezi. Cu puțină luptă, dupa 1600 burii(olandezii)au ocupat SA. Viața negrilor autohtoni s-a îmbunătățit puțin câte puțin.

Au fost adusi malezii și indienii ca să lucreze în minele de cărbune și apoi de diamante si de aur. Nivelul de trai al albilor și al negrilor crescuse considerabil.

Probabil că nu proporțional.

Albii bucurandu-se mult mai mult de resursele exploatării Africii.

Anglia mare putere maritimä nu putea să stea deoparte când alții mulgeau Africa de sud. Dupa grele lupte, invingandu-i pe buri pe după 1900 au transformat Africa de sud într-o colonie a coroanei regale.

Bunăstarea negrilor creștea văzând cu ochii. Nici Olandezii nici englezii nu practicau aici nici o lege de segregare. Banul avea puterea si banul era in majoritate in buzunarul albilor.

Drama Africii de sud a fost între 1948 si 1994. Un guvern de albi au decis ca vor independența de Anglia. Ca sa poata jupui singuri fara parteneri Africa. Cum au obtinut independenta, legi rasiste, de altfel copiate de la singura mare democrație existenta Statele Unite, au fost instaurate. Legi greu de tolerat.

Legi îngrozitoare care îi condamnau pe negrii la izolare la sărăcie pentru generații , lăsând liberă albilor drumul spre agonisire. Așa un guvern nu poate dura o veșnicie.

In 1966 după moartea lui Luther King când America cu greu a fost forțată să schimbe legile rasiste împotriva negrilor, negrii în Sud Africa au cerut aceleași legi de abolire a rasismului.

Guvernul alb a răspuns cu gloanțe.


După fotografia lui Hector Pieterson mort în brațele tatălui și dupa alte încă câteva sute de morti, negrii au început încetul cu încetul să se organizeze și să lupte.

Poziția lor economica era destul de buna. Aveau de lucru.

Salariul lor valora bunuri.

Pe partea socială școlile lor segregate erau de buna calitate,

la fel si facultățile iar spitalele printre cele mai bune din lume(Cristian Bernard- a facut prima operație de transplant de inima).

Dar legile rasiste erau de neacceptat!!

Personal consider că merită să vezi Africa de sud. Merită să vezi animale libere. Merită să vezi grozăvia răzbunării.

Merită să vezi cum după “political correctness” nimic nu rămane drept și corect.

Drumul de mijloc cum spuneau bătrânii mei asta e soluția lumii.

Un singur om mare militant, personalitate puternică a reușit să-și scoată poporul din robia albilor. A făcut-o și încă pe cale pasnică.

Din păcate nu e destul ca un om sa scoată un popor din robie spre libertate.

Este nevoie și de un popor ca să știe să-și păstreze libertatea. Asta e greu. După ce Mandela prea bătrân să conducă s-a retras, negri au început răzbunarea. Răzbunarea e oarbă prin definiție. Ei voiau o răzbunare la fel de crudă ca apartheidul. Pentru că nu distinge decât culoarea și nu și valoarea.

Dupa 25 de ani de libertate Sud Africanii negri trăiesc mult mai prost decât în timpul apartheidului sau a englezilor.

Moneda devalorizata. 35% șomaj.

Profesori și doctori mari au părăsit țara . Ceilalți oameni albi de valoare continuă pregatirile să o facă să plece. Mulți dintre ei au luptat împotriva partidului.

Corupția s-a întins peste tot.

In 1970 Africa de Sud avea o populație de 18 milioane de locuitori.

Astazi are aproape 60 milioane. Nu sigur nu e vorba de bucuria natalității, de altfel foarte mică. E vorba de imigrare.

Africa de sud, limba de aur și diamante a continentului negru atrage ca un magnet toate țările africane și în special vecinii ei.

O corupție enormă (sau political correctness )împiedică închiderea și controlul granițelor.

Un singur lucru merge bine în Africa de Sud. Răzbunarea. Albii care vor rămâne vor trebui supuși la aceleași legi oribile din timpul apartheidului ca să simtă pe propria lor piele ….

Evreii sud africani i-au ajutat pe negrii în timpul apartheidului. De aceea antisemitismul foarte puternic al Africii de sud e aruncat in spatele Israelului. Acesta ar fi dat arme de opresiune guvernului alb.

Oare or mai fi fost țări în lume dispuse să vândă arme albilor din Africa. Dar ura e ură. Nu trebuie să o acceptăm nici să o respectăm, ci doar să o înțelegem.

O țară spendida Sud Africa. Un popor sărac subjugat de el însuși. De neputință de ași controla ură

Pentru mine Sud Africa a fost  excursie   plăcută, datorită unui ghid israelian deosebit.

Cobora la nivelul fiecăruia dintre noi și orice întrebare primea răspuns. Nu răspunsul dorit ci răspunsul în care el credea.

Și eu am crezut în răspunsurile lui.

Multumesc Paz.

Doresc africanilor să uite de ura lor morbidă împotriva albilor măcar pentru câteva decenii..

Ieri in Jersey City 3 afro americani (ăștia nu mai sunt negrii de un deceniu) au intrat înarmați într-un supermarket. Gloantele trase de ei au omorât un polițist nevinovat si doi lucratori evrei din supermarketul kosher.

Nu e nici o legătură cu Africa de Sud.

Ei și-au împlinit dorința… să omoare evrei. În special cei fară apărare.

Dumnezeu i-a făcut pe oameni la fel dar totuși și însă ca să…

Chestie de gramatică..

Orice generalizare e inutilă, rușinoasă, greșită…

Sud Africa merită vizitată.

Pentru natura ei superbă…

Pentru a vedea animale luptându-se pentru supraviețuire în  libertate..

Pentru a vedea cum v-a arăta lumea după perioada ‘polical correctness’.

RAUL ANCEL (c)